Corona

Revalidatie na de intensive care i.v.m. het Corona/ COVID-19 virus.

Goed revalideren na opname op de IC, na intubatie/ beademing of na de periode als u thuis de ziekte doormaakte , vraagt om een multidisciplinaire samenwerking.

Daarvoor kunt u vanaf nu terecht bij :

een samenwerkingsverband tussen: onze logopediepraktijk, fysiotherapie,  diëtetiek en psycho- sociale therapie.

Covid-19, Corona & Logopedie

Omdat voor ons allemaal Covid-19 een heel nieuwe aanpak vraagt, betekent dat ook toegespitste logopedische hulp.

Weer veilig kunnen slikken, een rustige adem kunnen gebruiken ook tijdens het spreken, niet meer hoesten of last hebben van een brok in de keelgevoel en met een heldere krachtige stem spreken zijn daarvan enkele voorbeelden.

LUCHT HEBBEN IS MEER DAN ADEMHALEN !!

Ademen, we staan er nauwelijks bij stil, we doen het gewoon, tot er een moment komt, zoals nu in de Coronatijd, dat het niet meer zo vanzelfsprekend is; de ziekte doormaken, benauwd zijn en geen lucht hebben kan dan een hele angstige ervaring zijn.

Dat geldt uiteraard voor u als patiënt maar ook uw naasten maakten spannende, soms adembenemende dagen mee.

Natuurlijk stond de zorg voor het lichaam op eerste plaats en gelukkig werd u ontslagen uit het ziekenhuis.

Maar ook stap voor stap aanvaarden wat gebeurd is en tegelijk weer vertrouwen krijgen in het leven, verwerken wat  je overkwam en de moed vinden om weer verder te gaan is een onderdeel van de revalidatie.

Samen met Adrienne Dekker, psychosociaal therapeut, organiseer ik groepssessies waarin u de stappen zet om de toekomst weer met een toegerust hart tegemoet te gaan.

                        DE STEM NA INTUBATIE OP DE INTENSIVE CARE.

Bij intubatie werd er een kleine plastic ademslang (een endotracheale tube genoemd) in uw keel ingebracht om u te helpen ademen tijdens uw operatie of ziekte. De buis gaat tussen de stembanden door de luchtpijp in. Soms kan daardoor de luchtpijp ontstoken raken en het gezonde slijm dat de stembanden bedekt om ze mobiel te houden, kan dikker worden.

Gevolgen kunnen dan zijn:

  • Zwakke stem
  • Schorre of hese stem
  • Keelpijn bij praten of slikken
  • Droge keel waardoor u vaak moet schrapen of kuchen
  • Moeite met het aansturen van de stem

Wat kunt u doen om de stem te sparen:

  • Gebruik uw stem zonder inspanning, overbelast de stem niet.
  • Praat niet als er te veel achtergrondgeluiden zijn.
  • Moedig anderen aan om dichter bij je te komen zodat ze u kunnen horen.
  • Schreeuw of fluister niet.
  • Vermijd lange telefoongesprekken.
  • Adem regelmatig in om ademtekort aan het einde van zinnen te voorkomen.
  • Als u pijn voelt bij het gebruik van de stem, zwijg dan 30 minuten tot een uur.
  • Gebruik stoominhalaties als uw keel droog aanvoelt. U kunt dit doen door heet water in  een kom te doen, een handdoek over het hoofd leggen, over de kom te leunen en in- uit te ademen. Gebruik heet in plaats van kokend water om verbranding te voorkomen.
  • Vermijd schrapen van de keel. Probeer in plaats daarvan te slikken.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in uw huis.
  • Als u een inhalator gebruikt, spoel de mond dan na gebruik van de inhalator.
  • Houd uw stembanden goed gehydrateerd: drink twee liter water per dag.

Wat u beter kunt vermijden:

  • Alcohol
  • Sigaretten
  • Cafeïne houdende dranken
  • Gekruid voedsel dat maagzuur kan veroorzaken want dat irriteert uw keel.

Wordt uw stem weer normaal?

De eventuele schade aan uw stembanden wordt doorgaans beter zonder behandeling, omdat u sterker wordt na uw operatie of ziekte en zodra de ontsteking is verdwenen.

In sommige gevallen verbetert de stem niet vanzelf en kan een behandeling door de k.n.o. arts en/ of logopedist nodig zijn. Dit wordt meestal geregeld na ontslag uit het ziekenhuis of door uw huisarts als u weer thuis bent.

———————————————–

7 tips om comfortabeler te praten met mondmasker

Proficiat: jij bent een absolute topsporter. Niet alleen omdat je kilometers holt van de bar naar de keuken naar het terras en weer terug, of omdat je de hele dag voor de klas staat, ook omdat je urenlang een mondmasker draagt.  Voor je stem is dit een uitputtingsslag. Hoe beperk je de schade en maak je het iets comfortabeler?

  1. Water, de rest komt later

Wist je dat het hydraterend effect van water op je stem pas na 2 uur optreedt? Een slokje water tussendoor zal zeker meteen deugd doen aan de bovenkant van je keel. Maar voor een echt effect op je stem zelf, die zich dieper in de keel bevindt, moet je wat meer geduld hebben. Je start dus best al met hydrateren vanaf je wakker wordt. En blijf de hele dag door water drinken.

  1. Kies het juiste mondmasker

Je kaak heeft ruimte nodig om op een ontspannen manier open te vallen tijdens het inademen en om vrij te kunnen bewegen tijdens het spreken. Gebruik je een dik masker, dan heeft de kaak onvoldoende bewegingsvrijheid. Zorg er ook voor dat je mondmasker niet van je neus glijdt. Als het steeds afvalt, dan span je onbewust je kaken op om het masker hopeloos omhoog te houden.  Je kaakspieren en stem zijn verbonden, dus die spanning wordt doorgegeven aan je stem! Verrassend genoeg scoort het chirurgisch masker erg goed. Dit blauw wegwerpmasker zit soepel, is luchtdoorlatend, geeft bewegingsruimte aan de kaak en heeft een verstelbaar neusklemmetje.

Steeds vaker gebruiken we zelfgemaakte mondmaskers. Een slimme en milieuvriendelijke keuze! Heeft u voortdurend klachten, dan is het aan te raden om iets nieuws te proberen. Een dunner stofje bijvoorbeeld, of een beter neusklemmetje? Want zoals je weet, zitten we er nog een hele tijd mee.

  1. Verhef je stem niet

Luider praten met een mondmasker? Dat is met de meeste mondmaskers echt niet nodig. Welk stofje je ook draagt, zolang je rustig spreekt en ademt ben je hoogstwaarschijnlijk goed te horen. Beter is om rustiger (trager) te spreken en goed te articuleren. Heeft men je toch niet verstaan? Herhaal dan dezelfde zin, maar trager. Herformuleer niet meteen, dat maakt het enkel verwarrender.

  1. Over-articuleer niet

Mompelen is altijd uit den boze, met of zonder mondmasker. Articuleren is dus altijd belangrijk, maar je moet natuurlijk niet overdrijven. Als je te sterk articuleert, ga je weer je kaken forceren. Erg oncomfortabel.

  1. Adem tussendoor door je neus

Nog zo’n belangrijke tip: adem tussendoor zoveel mogelijk door je neus en niet door je mond. Zo voorkom je hyperventilatie. Terwijl je praat, adem je natuurlijk wél door je mond. Dan is het van belang om op een laag tempo te praten. Als je te snel spreekt, moet je vaker naar adem happen. Praat ook niet te hoog en let op je intonatie, allemaal om een benauwd gevoel te vermijden.

  1. Maak oogcontact

Kijk de luisteraar recht aan. Een deel van je mimiek valt inderdaad weg, maar je bent nog altijd beter verstaanbaar als de bovenkant van je gezicht tenminste zichtbaar is. De blik in je ogen, je wenkbrauwen, je frons, … het vertelt veel.  Bij oogcontact richt je bovendien je stem meteen in de juiste richting. Hierdoor heb je minder de neiging om luider te praten.

  1. Wissel regelmatig van mondmasker

Lange dagen zijn geen uitzondering in de horeca. Wij raden aan je mondmasker om de 3 à 4 uur te wisselen. Door de condens van de uitgeademde lucht wordt het stofje zwaarder. Dit kan leiden tot een versnelde of een verminderde ademhaling. Met hoofdpijn tot gevolg.

Artikel van Horeca Forma-training ‘Comfortabel(er) spreken met mondmasker’ door Sarah Algoet.

————————————————————————————————————-

Veilig naar de logopedist. Dat doe je zo.

Sinds vrijdag 1 mei kunnen we weer voorzichtig opschalen met het behandelen van patiënten in de praktijk, wel nog onder omstandigheden die anders zijn dan je gewend bent. Zo maken we in eerste instantie alleen afspraken op afstand, via de telefoon of een videoverbinding. Naar aanleiding van dat gesprek bepalen we de vervolgstappen. Als jij, of iemand in jouw gezin, symptomen heeft van corona dan zullen we bijvoorbeeld beeldbellen of stellen we de behandeling  even uit. Als het voor jouw zorg noodzakelijk is en het ook veilig en verantwoord kan, plannen we wel een behandeling in de praktijk.

Belangrijk is dan dat we ons samen houden aan de hygiëneregels:

  • Geen handen schudden
  • Was je handen voor en na de afspraak
  • Kom alleen (als dat mogelijk is)
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Houd 1,5 meter afstand van andere patiënten
  • Bij griep of andere luchtwegklachten kom je niet

Als het nodig is, maakt de logopedist gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Mogelijk vragen we jou ook om een mondkapje te dragen. In de praktijk houdt iedereen zo veel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar.

Samen doen we er alles aan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen: jouw logopedist vertelt je welke logopedische  zorg mogelijk is. We vertrouwen erop dat je begrip hebt voor de maatregelen.

Behandelingen  in de praktijk en  d.m.v. beeldbellen/ tele-logopedie worden vergoed vanuit de Basisverzekering.

Wij zien u graag op de afgesproken tijd in de praktijk of bellen u op de afgesproken tijd via b.v. FaceTime of Zoom.
Het is fijn als u voor beeldbellen op de afgesproken tijd klaar zit met alle spullen die u voor de behandeling nodig hebt. Het is prettig om een goed werkende internetverbinding te hebben, een volle batterij te hebben, in een rustige ruimte te zitten en pen en papier bij de hand te hebben.

In verband met privacyregels  verzoeken wij u vriendelijk ons dan uw toestemming daarvoor te mailen :

“ Hierbij ga ik akkoord met het gebruik maken van Tele-Logopedie via het telefoonnummer in mijn dossier”. Wanneer u de afspraak liever uitstelt tot later dan hebben wij daar natuurlijk alle begrip voor, laat u het ons dan even weten?

We gaan er met elkaar het beste van maken en wij hopen op deze manier bij te dragen aan het verminderen van de verspreiding van het Coronavirus! Voor vragen kunt u altijd bij ons terecht!