Gehoor en Spraakafzien

Wanneer u niet meer goed kunt horen, kan een hoorapparaat nodig zijn.

Ongetwijfeld heeft u gemerkt dat u onbewust  ook meer let op bewegingen van de mond, het gezicht (mimiek) en de lichaamshouding van de ander om die nog beter te kunnen verstaan.

Dit wordt spraakafzien genoemd.

Spraakafzien is niet makkelijk, maar is wel goed te leren.

De cursus Spraakafzien is bedoeld voor slechthorenden, al dan niet, samen met hun partners en/of familieleden, vrienden of kennissen.

De slechthorenden leren waar zij op kunnen letten om de spraak beter af te kunnen lezen.

De goedhorenden ervaren wat het betekent om minder goed te kunnen horen en leren waarop zij kunnen letten om duidelijker te spreken.

Met spraakafzien is echt niet alles te verstaan wat iemand zegt.

De letters a en o zijn duidelijk te zien aan de vorm van de mond, maar de letters k en g zitten achter in de keel en zijn niet goed af te lezen. Ook het verschil tussen de p, b en m is niet goed te zien.

Maar met een combinatie van hoorapparaat, spraakafzien en tips  proberen we het doel van de cursus te bereiken: zo optimaal mogelijk  met elkaar communiceren!

De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten aan de Marshalllaan 5.

Voor deelname aan de cursus is een verwijsbrief van huisarts of KNO-arts nodig. Logopedie valt onder de basisverzekering, dus nadat het verplichte eigen risico werd gebruikt, vallen de lessen voor 100% binnen de verzekering (onze praktijk heeft met alle zorgverzekeringen een overeenkomst voor 2018).